În perioada 12-14 iunie 2024, la București, România a avut loc cea de a 8-a ediție a Întâlnirii președinților curților de apel din Uniunea Europeană, eveniment la care au participat aproximativ 50 de judecători, președinți de curți de apel din toate statele Europei.
Întâlnirile președinților curților de apel din Uniunea Europeană au loc o dată la doi ani și sunt evenimente prestigioase, organizate cu respectarea principiului multilingvismului, cu un program de prezentări de nivel ridicat, ce abordează teme legate de drepturile și libertățile magistraților, digitalizarea instanțelor, inteligența artificială, managementul instanțelor și cooperare internațională.
Evenimentele respective se remarcă și prin prezența unor invitați speciali de calibru și relevanți în contextul european actual, precum judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului ori membri ai consiliilor judiciare.
Lucrările Întâlnirii au avut loc la masă rotundă, în spiritul egalității și cooperării dintre participanți, în Sala „Constantin Stere” din Palatul Parlamentului din București, pusă la dispoziție de Senatul României.
În premieră pentru sistemul judiciar național, la această întâlnire a fost invitată Curtea de Apel Chișinău în persoana președintelui interimar Ghenadie Mîra, care a reprezentat instituția în cadrul evenimentului, având ca temă „Drepturile şi libertățile fundamentale în sistemul judiciar şi Digitalizarea, inteligența artificială şi justiția”.
Pe parcursul evenimentului, au fost organizate mai multe întâlniri cu președinți ai curților de apel din Uniunea Europeană, au avut loc schimb opinii privind bunele practici cu referire la sistemul judecătoresc din Uniunea Europeană, fiind împărtășite experiențe pentru a contribui la identificarea celor mai bune soluții pe domeniul justiției.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele interimar, Ghenadie Mîra a votat pentru adoptarea Rezoluției din 14 iunie 2024 privind „Înființarea Rețelei președinților curților de apel”, proiectul acesteia fiind remis în prealabil curților de apel din țară, care au susținut votarea acesteia.
Rețeaua este un organism democratic, cu scop consultativ, deschis președinților curților de apel și reprezentanților lor din Uniunea Europeană și din alte țări care împărtășesc aceleași valori. Rețeaua este gestionată de Comitetul director al Conferințelor, până în momentul în care va fi decis că aceasta va dobândi personalitate juridică și vor fi constituite organele de decizie corespunzătoare.
În discursul său, președintele interimar al Curții de Apel Chișinău a subliniat asupra importanței creării platformei comune online a președinților instanțelor din Uniunea Europeană, aceasta fiind necesară pentru menținerea unor dialoguri în vederea consolidării profesionalismului, transparenței și deontologiei în cadrul sistemului judiciar și a subliniat importanța participării reprezentanților sistemului judiciar din Republica Moldova la astfel de dialoguri, având în vedere obținerea în anul 2022 a statutului de țară candidată în Uniunea Europeană.
În același timp, în intervenția sa, președintele interimar a subliniat asupra importanței și necesității digitalizării justiției precum și dezvoltarea unor produse informatice destinate managementului instanțelor, ținând cont de lumea din ce în ce mai digitală în care trăim astăzi, procesul de digitalizare devenind o necesitate vitală atât pentru societate în ansamblu, cât și justiție, care pune la dispoziție numeroase mecanisme pentru a apropia justiția de cetățean şi în același timp, pentru a o face mai uşor de realizat pentru profesioniști.
A punctat asupra importanței implementării graduale a noilor tehnologii informaționale, or transpunerea bruscă ar acestora ar putea eventual crea dificultăți pentru o categorie de persoane în folosirea tehnologiei IT.
Pe final, președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra și-a exprimat recunoștința pentru organizatorii evenimentului și mai ales pentru oportunitatea de a reprezenta Curtea de Apel Chișinău la un eveniment de asemenea anvergură.