A A A

Reacția Curții de Apel Chișinău la comunicatul de presă a Procuraturii Generale din 12 iunie 2020

12 Iunie 2020 | 268

Cu referire la comunicatul de presă publicat (pe pagina web) de către Procuratura Generală RM prin care își exprimă „îngrijorarea în legătură cu multiplele amânări de examinare a recursului avocaților împotriva arestului fostului lider PDM”, Curtea de Apel Chișinău consideră necesar să vină cu reacția și precizările de rigoare la acest subiect.

Toate ședințele de judecată în cauza menționată au fost amânate la cererile avocaților, fiind admise de instanță nu în scop de tergiversare, dar întru respectarea drepturilor procedurale, inclusiv dreptului la proces echitabil al participanților. În mare măsură, iar la caz în totalmente, amânarea ședințelor de judecată depinde de comportamentul avocaților și de diligența acestora de care dau dovadă în folosirea drepturilor de reprezentare.  

Reiterăm, că instanța de judecată este în drept și obligată să curme orice încercare în tergiversarea examinării cauzelor, însă fără a încălca drepturile participanților la proces, inclusiv și celui la un proces echitabil, care este garantat la nivel național și ocrotit la nivel internațional.

Toate aceste aspecte sunt bine cunoscute procuraturii, de aceea considerăm că nu acțiunile magistraților Curții de Apel Chișinău servesc temei de careva suspiciuni și dau motive de îngrijorare, ci încercările persoanelor interesate sub diferite pretexte de a amina examinarea cauzei respective.  

Referirea procuraturii la tergiversarea procesului investigației fraudei bancare, în contextul duratei procedurii de examinare a recursului avocaților împotriva arestării preventive aplicate față de Plahotniuc Vladimir, o considerăm deplasată și irelevantă. La fel o catalogăm ca o încercare a organului de urmărire penală de a justifica durata termenului de investigare a fraudei bancare.

Acest raționament este bazat pe faptul, că necătîtnd la situația în care activitatea majorității instituțiilor de stat, inclusiv instanțelor judecătorești, este periclitată de starea epidemiologică din țară provocată de COVID-19, Curtea de Apel Chișinău întreprinde toate măsurile pentru desfășurarea ședințelor pe cauzele pendinte per general și în mod prioritar pe cele cu termen restrâns de examinare.