Curtea de Apel Chișinău face apel la necesitatea ponderii discursurilor care vizează aprecierea soluțiilor instanțelor de judecată și reiterează că, hotărârile judecătorești reprezintă un pilon al statutului de drept și urmează a fi respectate, inclusiv prin declarații, care nu trebuie să știrbească, într-un mod inacceptabil, independența autorității judecătorești. Or, independența judecătorească constituie o garanție fundamentală pentru asigurarea supremației legii și a unei justiții echitabile.
Facem apel către toate persoanele, care expun mesaje publice cu privire la soluțiile adoptate de instanța de judecată, să manifeste corectitudine în discursurile sale și să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi catalogate drept influențe asupra procesului de înfăptuire a justiției.
În cu acord normele de drept naționale, jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova cât și standardele internaționale, nimeni, în afara instanțelor judecătorești, în ordinea și procedura stabilită de atac, nu este în drept să se implice în examinarea cauzelor de către instanțele judecătorești competente sau să se expună asupra legalității și temeiniciei acesteia, iar dezacordul cu soluțiile pronunțate de către instanța de judecată poate fi exprimat în forme adecvate și prevăzute de lege.
Curtea respectă dreptul cetățenilor la libertatea de exprimare, însă reamintește, că atunci când își realizează această libertate, urmează să o facă cu respectarea cadrului legal, să asigure respectul datorat independenței justiţiei şi autorităţii hotărârilor judecătorești definitive, întrucât numai respectând aceste valori se pot asigura ordinea de drept şi echilibrul social, statul de drept şi supremaţia legii.
Curtea îndeamnă toți participanții la proces să respecte actul de procedură emis în cadrul ședinței de judecată, care, în virtutea prevederilor art. 120 din Constituția Republicii Moldova, este obligatoriu tuturor persoanelor fizice și/sau juridice.