A A A

Comunicat privind cauza de contencios administrativ (în materie electorală) la acțiunea depusă de Munteanu Igor

02 Octombrie 2024 | 276

În raport cu afirmațiile lansate în spațiul public de către Igor Munteanu privind hotărârea pronunțată la 01 octombrie 2024 în cauza de contencios administrativ (în materie electorală) la acțiunea depusă de Munteanu Igor și Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare către Comisia Electorală Centrală privind anularea Hotărârii nr. 2942 din 24 septembrie 2024, Curtea de Apel Chișinău subliniază în mod ferm că, judecarea tuturor cauzelor, indiferent de rezonanța după obiect sau subiect, se realizează în mod imparțial şi în conformitate cu legea, bazată pe probele cercetate în procedura judiciară respectivă.

Precizăm că, prin încheierea Curții de Apel Chișinău din 27 septembrie 2024, participanților la proces s-a acordat termen suficient pentru prezentarea tuturor probelor necesare examinării complete şi soluționării juste a cauzei, creând astfel condiții egale de ordin procesual, în conformitate cu legea, tuturor părților la proces pentru ași apăra drepturile și interesele în ședință de judecată. Astfel că, la adoptarea hotărârii, instanța și-a întemeiat soluția pe circumstanțele constatate şi pe probele cercetate nemijlocit în şedinţă de judecată, desfășurată cu respectarea contradictorialității și egalității armelor de aceea toate acuzațiile lansate de Igor Munteanu referitor la legalitatea hotărârii adoptate, fără a aștepta motivarea acesteia, au un caracter subiectiv, fiind lansate cu scopul de a influența opinia publică referitor la cauza la care dânsul este parte.

Accentuăm că, hotărârea Curții de Apel Chișinău este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție de aceea dezacordul față de actul de justiție, poate fi expus în cadrul procedurilor de contestare a actelor judecătorești și, poate fi supus dezbaterilor, doar în cadrul unor proceduri judiciare contradictorii, prin audierea (publică sau scrisă) a participanților la proces asupra chestiunilor de fapt și de drept ridicate într-o cauză concretă. Acest deziderat derivă din norma prevăzută la art. 119 din Constituția Republicii Moldova, care statuează că, împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi organele de stat competente pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.

Aşadar, fără a putea fi negat dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane, precum şi dreptul persoanei de a contesta acest act, reamintim că exercitarea libertății de exprimare a persoanei nu trebuie să contravină garanţiilor ataşate statutului de independenţă a judecătorilor, prin generarea unui climat de incertitudine juridică şi de neîncredere a publicului în actul de justiţie. 

Cu această ocazie, Curtea solicită tuturor membrilor societății, participanți la procedurile judiciare, concurenților electorali, să se abține de la comentarea legalității actelor judecătorești și să manifeste respect față de actul de justiție, independența justiţiei şi autorităţii hotărârilor judecătoreşti întrucât numai respectând aceste valori se pot asigura ordinea de drept şi echilibrul social, statul de drept şi supremaţia legii.

Subliniem că în activitatea sa, Curtea de Apel Chișinău se conduce în exclusivitate de cadrul legal în vigoare și nu admite imixtiuni sau presiuni din partea nici unei persoane, indiferent de statutul acesteia.