A A A

Comunicat dosarul penal Petic

12 Septembrie 2019 | 69

Președintelui Republicii Moldova

Domnului Igor DODON

Președintelui Parlamentului RM

Doamnei Zinaida Greceanîi

Prim ministrului

Doamnei Maia Sandu

Consiliului Superior al Magistraturii

Misiunilor diplomatice în Republica Moldova

Adresarea în cauză vine în contextul evenimentelor desfășurate la 17 iulie 2019 în cadrul Curții de Apel Chișinău la examinarea dosarului penal extrem de mediatizat în privința cetățeanului Petic Gheorghe.

Enunțăm situația gravă creată ca urmare a evadării inculpatului Petic Gheorghe din sala de judecată în timpul ședinței de judecată. Și mai grav acesta a fost ajutat de către susținătorii acestuia, cărora instanța de judecată li-a permis să asiste în ședința de judecată întru respectarea caracterului public și transparent al ședinței.

Numărul mare de susținători atît din sala, cît și din holul instanței la instigarea directă și îndemnul direct a lui Gheorghe Petic au dat buzna agresând în mod vădit angajații instituției penitenciare și reprezentanții poliției judiciare care erau în număr neînsemnat față de cetățenii prezenți. 

Situația enunțată este una fără precedent.

Curtea de Apel Chișinău califică drept o imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată care examinează dosarul în cauză și asupra tuturor judecătorilor din țară care examinează dosare de rezonanță și mediatizate, or în circumstanțele date nici nu poate fi vorba de o justiție independentă și supunerii acestora doar în fața legii.

Totodată suntem îngrijorați de faptul, că Inspectoratul General de Poliție intenționat sau neintenționat nu a asigurat în măsura cuvenită ordinea și securitatea în cadrul examinării unui dosar atît de mediatizat.

Rugăm luarea de act a prezentei în vederea ne creării precedentului de imixtiune în independența judecătorilor la examinarea dosarelor.

Ion PLEȘCA

Președintele Curții de Apel Chișinău,