A A A

Anunț - Ziua ușilor deschise

11 Octombrie 2022 | 161

ZIUA UŞILOR DESCHISE

25 Octombrie „Ziua europeană a justiţiei civile”

Curtea de Apel Chișinău anunță Ziua ușilor deschise, care va avea loc la 25 octombrie 2022, cu prilejul „Zilei Europene a Justiției Civile”.

La 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, la 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției, cu scopul de a aduce modul de funcționare a justiției în atenția publicului european și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european.

Celebrarea Zilei Justiției are ca rațiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiția este în primul rând, un serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-şi rezolva disputele şi de a-și apăra drepturile.

După o experiență de reorientare a evenimentelor în formatul on-line, cauzat de pandemie, Curtea de Apel Chișinău revine la posibilitatea comunicării pe viu în acest sens cu publicul.

Astfel, doritorii de a vizita Curtea de Apel Chișinău vor putea să vadă sălile de ședință, modalitatea de organizare și funcționare a instanței; vor afla despre „drumul dosarului prin instanță”, de la înregistrarea primară în cadrul Direcţiei evidenţă şi documentare procesuală până la expedierea acestuia din instanță; tipurile de dosare examinate de Curtea de Apel Chișinău; precum și vor putea adresa întrebări la subiectul judiciar pentru a primi răspunsuri ce i-ar ghida în viața de zi cu zi.

Persoanele interesate într-o excursie ghidată, pot expedia solicitări de vizită la adresa electronică cac@justice.md, până pe 21 octombrie 2022, ora 13.00, indicând numărul prevăzut de participanți, vârsta și datele de contact ale solicitantului responsabil, după care acesta va fi contactat de un reprezentat al Curții de Apel Chișinău.

Menționăm că, accesul în sediul Curții de Apel Chișinău, în spațiul destinat pentru justițiabili este liber, iar excursiile ghidate, se vor face în baza listelor întocmite în prealabil.

Copii cu vârsta sub 18 ani, trebuie să fie însoțiți de un matur, care va fi responsabil pentru securitatea minorilor pe durata excursiei.

Activitățile preconizate sunt publice și, astfel, imaginile foto de la excursie vor fi plasate pe rețele de socializare. Participarea la aceste activități va reprezenta acordul excursioniștilor cu privire la publicarea imaginilor foto respective.

Ziua ușilor deschise este un eveniment de comunicare interactivă, promovată în vederea creșterii gradului de transparenţă a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie accesibile fiecărui cetăţean în parte.

 

Minciuna Anatolie

Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău